A cikkben a következőkről olvashat:
- Mi is valójában a HIT
- A jelenlegi diagnózis mennyire megbízható?
- Melyek a HIT tünetei
- Mely ételek jelentenek kockázatot (diéta)
- Hogyan csökkenthető a HIT tüneteinek kockázata
- REHISTA – újdonság a HIT-ben szenvedők számára
A hisztamin-intolerancia (HIT) nem egy pontos orvosi kifejezés, amely teljes mértékben leírná az adott anyagcsere-problémát, de általánosan elfogadott az orvosi gyakorlatban. Pontosabb kifejezés, amely jobban tükrözi, mi történik a szervezetben, az enterális hisztaminózis. Ez akkor alakul ki, amikor a bélben túlzott mennyiségű hisztamin halmozódik fel, amelyet a szervezet nem képes hatékonyan lebontani
Ez a bélben felhalmozódó túlzott hisztamin származhat magából a bélnyálkahártyából, mint a bevitt ételre adott reakció következménye, vagy közvetlenül a magas hisztamintartalmú ételekből. A szervezet reakciója és a tünetek a megnövekedett hisztaminmennyiségre a bélben alapvetően ugyanazok (lásd a tüneteket alább). Úgy tűnik, a gyakoribb ok a bélnyálkahártya ételre adott reakciója, ami összefügg a feldolgozott élelmiszerek egyre növekvő fogyasztásával. Ezek az ételek fokozott hisztamintermelő potenciállal rendelkeznek.
A HIT nem klasszikus allergia, de a tünetek hasonlíthatnak az allergiáéhoz, ami megnehezíti a diagnózist. A gyakorlatban a HIT-et általában vérvizsgálat alapján diagnosztizálják (immunológus, allergológus). Az eredmény inkább tájékoztató jellegű, és a tünetek meglétének kontextusában kell értékelni. Ez azt jelenti, hogy az eredmény ellenére nem feltétlenül HIT-ről van szó, ha a tipikus tünetek hiányoznak. Korábban a HIT-et a bélnyálkahártyából vett mintával lehetett biztosan igazolni, de ma ez már nehéz és költséges diagnosztikai módszer, ezért a gyakorlatban ritkán alkalmazzák.
A hisztamin-intolerancia leggyakoribb tünetei
- Emésztési problémák (puffadás, hasmenés, hasi fájdalom, hányinger)
- Bőrtünetek (viszketés, bőrpír, csalánkiütés)
- Fejfájás és migrén
- Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés fertőzés nélkül
- Szapora szívverés, szédülés
- Fáradtság és általános gyengeség
A tünetek már a problémás ételek fogyasztása után perceken belül jelentkezhetnek, de akár több órás késéssel is. A reakció intenzitása a felhalmozódott hisztamin mennyiségétől és a szervezet lebontó képességétől függ.
Magas hisztamintermelő potenciálú élelmiszerek
- Érett sajtok, pácolt húsok, erjesztett húskészítmények
- Savanyú káposzta, kovászos uborka, szójaszósz
- Halak és tenger gyümölcsei, különösen feldolgozott formában (nem frissek)
- Bor, sör, pezsgő
- Paradicsom, padlizsán, spenót
- Diófélék (különösen kesudió, dió)
- Csokoládé és kakaó
- Általánosan az ultrafeldolgozott élelmiszerek
Néhány élelmiszer ugyan nem tartalmaz sok hisztamint, de elősegíti annak felszabadulását a sejtekből – például citrusfélék, eper, ananász, alkohol vagy bizonyos adalékanyagok (pl. a borban található szulfitok).
A hisztamin-intolerancia kezelése
Még ha az ételek listája ijesztőnek tűnik is, nincs ok a pánikra. A HIT tüneteinek csökkentésének alapja a megfelelő étrend – az ún. alacsony hisztamintartalmú diéta. Ez a magas hisztamintermelő potenciállal rendelkező ételek korlátozásából és a friss, minimálisan feldolgozott alapanyagok előnyben részesítéséből áll. Fontos az ételek megfelelő kezelése is: a friss húst vagy halat célszerű minél előbb lefagyasztani (ha nem azonnali fogyasztásra készül), hogy felolvasztás után is a lehető legtovább megőrizze természetes, friss állapotát.
A HIT tüneteinek kockázatának csökkentése
Korábban a HIT kezelésében előnyben részesített megközelítés volt a DAO-enzim (diamin-oxidáz) pótlása, amely a hisztamin lebontásában segít. A DAO-enzim elsősorban magas hisztamintartalmú ételek fogyasztása esetén bizonyul hatékonynak. Mikrogyulladásos bélreakció esetén azonban hatása jelentősen korlátozott. Mivel a HIT esetén általánosan javasolt a hisztaminszegény diéta betartása, a DAO-enzim szedése önmagában nem feltétlenül eredményez további tünetcsökkentést.
REHISTA – modern megoldás HIT-ben szenvedőknek
Az osztrák–olasz fejlesztőcég, a PHARCO GRANCREO, forradalmi terméket vezetett be a HIT tüneteivel küzdők számára: a REHISTA cseppeket. Összetétele két természetes, a szervezet számára ismert összetevőt tartalmaz:
- Az egyik összetevő gátolja a speciális fehérvérsejtek (hízósejtek) aktivitását, amelyek a hisztamin túlzott felszabadításáért felelősek a bélnyálkahártyában.
- A másik összetevő jelentősen csökkenti a bél mikrogyulladásos reakcióját a már felhalmozódott hisztaminra.
Ez a kombináció a gyakorlatban szinte teljes mértékben lefedi a bél hisztamin–gyulladásos reakcióját, függetlenül attól, hogy a hisztamin a bélből vagy magas hisztamintartalmú élelmiszerből származik. Ez új megközelítést jelent a HIT kezelésében: a cél nem a hisztamin lebontása (ami általában amúgy is elégtelen), hanem a hisztamint felszabadító sejtek “csendesítése” és a bél erős gyulladásos reakciójának mérséklése, ami a tipikus HIT-tünetekért felelős.
A REHISTA cseppek 50 ml-es kiszerelésben kaphatók, így mindenki az egyéni igények szerint állíthatja be az adagot (maximális egyszeri adag: 25 csepp).
Javasolt mód: közvetlenül a nyelv alá cseppenteni – egy kanálra cseppentve, a nyelvet felemelve a cseppet a nyelv alá helyezni, kb. 10–20 másodpercig hagyni hatni, majd lenyelni és folyadékkal bevinni. Alternatív megoldás: az adagot folyadékban feloldva meginni.
A szublingvális alkalmazásnak köszönhetően a REHISTA gyorsan hat (kb. 5–20 perc), jelentősen csökkenti a bélrendszeri tüneteket, különösen a görcsöket és a gyomor–bél diszkomfortot. Egy adag hatása akár egész nap érezhető lehet.
REHISTA vs. DAO – különbségek és szinergia HIT-ben szenvedők számára
A DAO-enzim étkezés előtti bevételével ellentétben a REHISTA esetében elég lehet egy adag a teljes napra (vagy reggel és este felosztva). Az egyéni adagolás lehetővé teszi, hogy figyelembe vegyük az életkort, testsúlyt, a tünetek intenzitását stb.
DAO esetén általában csak egy ajánlott adag van, amit nem lehet felosztani, mert a tabletta vagy kapszula felületének sérülése rontja az enzim hatását. További előny: a REHISTA használatát nem korlátozza az adag és az étkezés közötti időintervallum, szemben a DAO-val (minimum 15 perc étkezés előtt).
A REHISTA növényi alapú (vegánbarát), míg a DAO sertésből származó állati kivonat. E különbségek miatt a REHISTA jelentős előrelépés a HIT-ben szenvedők számára, és lehetőség van DAO-val történő kombinációra is, szinergikus hatással.
A REHISTA a következőket kínálja a HIT-ben szenvedőknek:
- gyors és erős hatás (5-20 perc)
- tartós hatás (szinte egész nap)
- nincs szünet az adagolás és az étkezés között (az étel nem hűl ki)
- szükség szerinti adagolás (12-25 csepp)
- kombinálható DAO-val (jó szinergikus hatás)
- vegánbarát (nem tartalmaz állati eredetű összetevőket)
- mindig kéznél van (a flakon elfér a kézitáskában)
Dr. Blasko Péter
PHARCO GRANCREO kutatási és fejlesztési igazgató



